Zdánlivě zdravé jídlo

Při vytváření pěkné postavy nebo pří klasickém hubnutí je potřeba vždy pozor na složení potravin a nenechat se uchlácholit některými marketingovými triky některých společností.

Příklady zdánlivě zdravých jídel:

  1. SÓJA – sojová masa a sojové granuláty, slazené a uměle ochucované sojové výrobky, laciné sojové oleje.

Nejnovější výzkumy prokazují, že nejlepší pro naše zdraví je konzumace sojových výrobků vyrobených tradičními postupy a to fermentací (kvašením). Mezi kvalitní výrobky ze soji můžeme zařadit: tempeh, tofu, nesušené sojové mléko, Miso, přírodní fermentované omáčky (Shoyu, Tamari). Sojové výrobky se ovšem nedoporučují malým dětem z důvodu vysoké hladiny hormonů.

  1. ZELENINOVÉ CHIPSY

Při výběru zeleninových chipsů buďte opatrní. Z velké většiny jsou tyto chipsy připravovány na velkém množství oleje, který vysoce zvyšuje energetickou hodnotu konečného výrobku. Při výběru oleje jsou výrobci častokrát ovlivněni tou nejnižší cenou. Mezi nejlevnější oleje patří dnes almojádrový olej. Z hlediska výživového a zdravotního není tento tuk pro lidský organismus příliš vhodné, napomáhají např. srdečně-cévním onemocněním.

  1. MÜSLI TYČINKY V JOGURTOVÉ POLEVĚ

Pokud bychom si mohli být jistí, že onou avizovanou jogurtovou polevou na tyčince je skutečně jogurt, bylo by to pro nás jistě výhodné a zdravé. A to jak z důvodu zvýšeného obsahu bílkovin tak z důvodu snížení glykemického indexu müsli tyčky. Ovšem jogurtová poleva neznamená to samé co jogurt a ve výsledku se díky této polevě zvýší obsah tuků (a to navíc častokrát v podobě nasycených, popřípadě transmastných kyselin) a cukrů. Tím se zvyšuje energetická hodnota a celkově je složení výrobku nevýhodné.

  1. DĚTSKÁ ŠUNKA

Na dětskou šunku nejsou kladeny žádné legislativní požadavky a je marketingovým tahem mnoha výrobců dnešní doby. Někteří výrobci tvrdí, že je v jejich dětské šunce méně soli, ale snížením jejího obsahu je šunka na povrchu „mokrá“ a toto prostředí je živnou půdou pro patogenní mikroorganismy. Rodiče si také myslí, že je v dětské šunce méně dusitanů,  což není pravda. Dětská šunka obsahuje stejné množství dusitanů jako šunka normální.

  1. RÝŽOVÉ, PUFOVANÉ CHLEBÍČKY

Při výrobě těchto chlebíků se ovlivňuje škrob vysokou teplotou a tlakem, což vede k porušení tzv. antinutrientů, látek které brání působení amyláz (enzymů), které štěpí škroby na jednoduché sacharidy. Dochází zde k rychlému rozkládání škrobu na jednoduché sacharidy, které se rychleji v rozkládají krvi a zvyšují hladinu krevního cukru.

Takovýchto potravin je celá řada, proto je potřeba minimálně pečlivě sledovat složení potravin.

Žádné komentáře, buďte první s vaším příspěvkem!

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.